top of page

Me Rosvolat kesäteatteri

Vekarateatterissa Hyyppärän Kesänäyttämöllä kesällä 2023!


Moottorit ulvovat ja karkkia kuluu, kun Rosvoloiden rymyjengi valtaa Hyyppärän kesänäyttämön! Nuoruutensa Keravalla viettäneen Siri Kolun menestyskirjaan Me Rosvolat pohjaava näytelmä nähdään nyt ensimmäistä kertaa kotitantereellaan ja ohjauksesta vastaa kirjoitusprosessia erittäin läheltä seurannut puoliso, Vekarateatterin toiminnanjohtaja Marko Kokko.Siri Kolu kirjailija ja Marko Kokko ohjaaja
Siri Kolu kirjailija ja Marko Kokko ohjaaja


Ohjaajan sana:

Vapaus! Rypsintuoksuiset pikkutiet, jotka sukeltavat metsiin auetakseen taas kallioisten niittyjen ja jokilaaksojen keskelle! Ford Transitin dieselmoottorin murina ja perän ujellus! Mutta nyt minä menen asioiden edelle. Me Rosvolat on tarina Viljasta, joka temmataan seikkailuun, jossa kukaan ei käske nukkumaan (paitsi juuri ennen rosvopäiviä), heittoveitset viuhuvat ja asiat tehdään vanhan maailman malliin. Viljan oppiessa maantierosvouksen salat hänen jämäkkä ja järjestelmällinen luonteensa tuo puolestaan Rosvoloiden elämään mullistuksen, jota kukaan ei olisi osannut arvata... Mutta siis sitä ennen Vilja pääsee nauttimaan rosvoelämästä ja kaikesta siitä, mitä se tuo tullessaan! (Kts. tekstin alku). Tähän näytelmään tarttuminen oli houkutellut minua jo pitkään ja nyt tähdet tuntuivat olevan oikeassa asennossa. Samalla iskulla keksin myös mukavaa, koko perhettä yhdistävää kesätekemistä, kun poikani Martti tekee osana media-alan opintojaan vaimoni kirjaan perustuvan esityksen ääniteknikon työt ja tyttäreni Milja esittää jaetusti sen pääosan. Työn ja arjen sekoittuminen on toki ennenkin ollut taitelijaperheessä välillä haastavaa, mutta tänä vuonna tilanne on mennyt jo melkein absurdin puolelle. Järjestelyssä ei toistaiseksi ole ilmennyt mitään erityisen suuria haittapuolia, joten ehkäpä jotain vastaavaa voisi miettiä vastaisuudessakin...


Kirjailijan sana:


Ensimmäinen ajatus maantierosvoista välähti mieleen, kun silloin vasta kolmihenkinen perheemme kurvaili Draamalanssi-autollamme pitkin kesäisiä maanteitä. Etsimme vinttikoirien maastojuoksukisojen lähtöpaikkaa ja olimme luovasti myöhässä, Transit-auto murisi ja lensi mutkissa, hontelot koivut vilistivät ohi. Tuolta kun ojasta nousisi rosvoja, niin ei mahtaisi mitään. Se oli ensimmäinen Rosvoloihin viittaava ajatus. Rosvolat sai vauhtia vasta pari vuotta myöhemmin, kun esikoisemme Martti toivoi iltasadukseen kiinnostavampaa luettavaa kuin vanhat iltasatukirjani. Karkkia ahmivat ja rahan arvoa ymmärtämättömät rosvot päätyivät ensin tarinaksi yhteen kirjaan ja siitä taas seuraavaan. Kesällä 2023 kirjoitusvuorossa on sarjan kymmenes osa.

Ensimmäisessä kirjassa Rosvolat varastivat Viljan, mutta taisivat varastaa samalla kirjailijansakin ja kenties koko kirjailijansa perheen. Keittiömme valtasivat rosvokirjassa tarvittavat reseptit. Hajamielistä äitiä alkoivat kiinnostaa salakielikoodit, maantiekartat ja seuraaviin kirjoihin tarvittavat uudet merkkirikokset. On oikeus ja kohtuus, että koko perheemme on mukana Vekarateatterin esityksessä tänä kesänä. Tämä esitys on rakkaudentunnustus rosvoperheelle, jonka varjomaiset hahmot ovat kulkeneet arjessamme joka päivä.

Rosvolat ovat vilistäneet käännöksinä yli kahdellekymmenelle kielialueelle. Hiljainen kirjoittajaelämä vaihtui kansainvälisiin kirjamessuihin ja kirjakauppaesiintymisiin. Lukijakohtaamisissa on saanut kuulla mitä erikoisimpia asioita: Ranskassa kauhisteltiin suomalaisten halua syödä myrkyn makuista salmiakkia ihan vapaaehtoisesti, englantilainen koululuokka puolestaan kysyi, ovatko kaikki suomalaiset maantierosvoja.

Rosvolat on ollut kirjoittamisen korkeakoulu, mutta samalla suora tie lukijoiden luo. Mistään en ole ollut niin iloinen kuin lukijoiden lähettämistä piirroksista, kirjeistä ja lukijatapaamisissa kerrotuista tarinoista. Kiitos niistä kaikista.

Rosvolat on ollut osa suomalaista lastenkirjallisuutta jo yli kymmenen vuotta. Kirjasarja on kasvattanut jo useamman alakoulusukupolven yläkoululaisiksi. Yksi lukijoista laittoi tänä keväänä viestiä kouluvierailuni jälkeen: ”Olisit tullut vierailemaan yläkoulunkin puolelle. Rosvolat on mun lapsuus.” Siinä jäi kirjailijakin sanattomaksi.

Siri Kolu


Vekarateatterin lapsinäyttelijät Me Rosvolat kesäteatterissa
Vekarateatterin lapsinäyttelijät Me Rosvolat kesäteatterissa

Me Rosvolat kesäteatterin esitysajat:


Me Rosvolat Ensi-ilta la 17.6.2023

Me Rosvolat kesäkuun näytökset:

 • la 17.6.2023 klo 15

 • su 18.6.2023 klo 15

 • ti 20.6.2023 klo 18

 • ke 21.6.2023 klo 18

 • to 22.6.2023 klo 18

Me Rosvolat heinäkuun näytökset:

 • pe 21.7.2023 klo 18

 • su 23.7.2023 klo 15

 • ke 26.7.2023 klo 14 ja 18

 • to 27.7.2023 klo 18

 • su 30.7.2023 klo 15

Me Rosvolat elokuun näytökset:

 • ti 1.8.2023 klo 18

 • ke 2.8.2023 klo 18

 • to 3.8.2023 klo 18

 • su 6.8.2023 klo 12


Ikäsuositus 4+ ja esityksen kesto 1h 40 min.

Liput: 12€/20€ Menokoneesta tai paikan päältä


Auton saa helposti ilmaiseen parkkiin Nikkarin parkkitaloon osoitteeseen Keskikatu 7. Kävelymatkaa kesäteatteriin jää vaivaiset sata metriä.

Julkisilla tultaessa Keravan juna-asemalta on matkaa noin 500 metriä Vekarateatterille.


Käsikirjoitus: Selja Ahava Siri Kolun kirjan pohjalta Ohjaus: Marko Kokko Lavastus: Marko Kokko, Martti Kokko, Juha Laurila, Anna Kiiliäinen, Siiri Sassi. Rekvisiitta: Nella Reen, Anna Kiiliäinen, Niina Langinvainio, Siiri Sassi Puvustus: Nella Reen, Sofia Loman, Halla Forsman Musiikki: Paul Sainio Äänet: Martti Kokko Tuotanto: Vekara Teatteriyhdistys ry

Rooleissa:

Vilja Milja Kokko / Enni Anttonen

Vanamo Halla Forsman

Äiti Vainisto Petra Masko

Isä Vainisto Max Salakka

Uutisääni Martti Kokko

Hurja-Kaarlo Rosvola Kalle Kivinen

Hilda Rosvola Veera Räsänen

Hele Rosvola Dunia Mäenpää

Kalle Rosvola Eetu Jussila

Kulta-Pete Jukka Hurjanen

Kioskin myyjä Sofia Loman

Karkkikaupan myyjä Halla Forsman

Kaija Rosvola Netta Joutsenlehto

Tuija ”Pärnäskä” Pärnänen Petra Masko

Vänä Pärnänen Max Salakka

Bertta Hurmala Netta Joutsenlehto

Hurmalan joukkoa Sofia Loman

A-K Mikkonen Halla Forsman

Juontaja Marko KokkoMe Rosvolat pääosan esittäjät (oikealla) Milja Kokko ja Enni Anttonen ja ja
Me Rosvolat pääosan esittäjät (oikealla) Milja Kokko ja Enni Anttonen ja ja

79 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page