top of page
Vekarateatteri vuokraa tilat Large.jpeg

Kesäleirit 2024

Ilmoittautuminen on nyt auki!

mustavalkoinen piirretty paperi, jossa ovat viivat tekstinä
lamppu joka syttyy, piirroskuva, mustavalkoinen
musta pallo, jonka sisällä on kaksi kättelevää kättä, jotka muodostavat sydämen

Vekarateatteri Kerava - opetusteatteri - teatteriesitykset

Vekara Teatteriyhdistys ry hallinnoi Vekarateatteria, joka on keravalainen opetusteatteri. Vekarateatterin tehtävänä on antaa taiteen perusopetuslain mukaisen laajan oppimäärän opetussuunnitelmia noudattavaa taiteen perusopetusta teatteritaiteessa. Erityinen painotus opetuksessa on soveltavassa teatterissa ja esitystaiteessa.

Ota yhteytä

Mukana jo tukemassa Vekarateatteria. Tule sinäkin!

DigiLick Oy logo

DigiLick Oy -Markkinointi ja talouspavlelut

Kerava kervo logo

Keravan Kaupunki - pieni suuri kaupunki

K-Market Keravan asema oranssi logo

K-Market Keravan asema
Jotta kaupassa olisi kiva käydä

Keravan muovi ja lelu logo
Keski-Uudenmaan LVI-Valvonta logo
SHT suomen harrastajateatteriliitto logo

Vekarateatterista sanottua:

"Olemme ottaneet Vekarateatterista ja Hyyppärästä kaiken ilon irti. Lapsi harrasti monta vuotta teatteria ja osallistui mm. Pinkki Oksa -performanssiin Sinkassa, näytteli kesäteatterin Risto Räppääjässä ja sai harrastuksen kautta osan Liisa Ihmemaassa - musikaalista. Pidimme myös mieleenpainuvat rippijuhlat Hyyppärässä, jonka tila taipuu moneen ja yläkerran keittiö sopii hyvin catering-tukipisteeksi. Yhdistys, jossa perheen pää huseeraa, tilasi Vekarateatterin osallistavan impropläjäyksen pikkujouluihin ja hetkeen ei ole Etelä-Suomessa niin paljon naurettu. Joten vahva suositus, kymmenen pistettä ja papukaijan merkki meidän perheeltä!"

Vekarateatterin historia

Vekarateatterin taival Suomen lasten ja nuorten ilmaisukoulutoiminnan uranuurtajana alkoi syyskuussa 1990. Teatteria ylläpiti Puuskateatterin kannatusyhdistys, ja ohjaajina toimivat Ulla-Sisko Tamminen ja Simo Tamminen.

 

Ensimmäisenä toimintavuonna Vekarateatteri keräsi 60 osallistujaa. Iältään kahdeksan ja kolmentoista väliin sijoittuneista kokoontunut pioneeriryhmä sai kunnian esittää esikoisen Pekka Töpöhäntä. Seuraavana vuonna esityksiä syntyi kolme lisää: Suomalaisiin kansantaruihin perustuva Hölmöläiset, Alfonso Sastren Tarina hylätystä nukesta ja Joulupukin kadonneet housut.

 

Vuonna 1992 näytösten yhteydessä yleisö sai nauttia myös Kimmo Saarisen taikurikerhon esityksistä. 1992 Vekarassa toimi myös miimikko-näyttelijä Osku Nätin Miimikkoryhmä.

Suuremmalle yleisölle Vekarateatteri näyttäytyi vuonna 1993 television Hilarius Hiiri-sarjassa.

Kansainvälistä yhteistyötä

Toukokuussa 1992 Hölmöläiset esitettiin Liettuan Kaunasissa Lapsi- ja kouluteatterifestivaaleilla. Näyttämönä toimivat Vilkolakis-teatteri, sekä useat Kaunasin koulut. Näin alkoi Vekarateatterin ja Kaunasin lapsi- ja nuorisoteatteri Vilkolakisin ystävyys- ja yhteistyötoiminta.

Vilkolakis-teatteri vieraili puolestaan Keravalla 1993 liikunnallisella ja musiikkipitoisella sovituksellaan Saapasjalkakissasta. Keravalaiset ottivat liettualaisten näytelmän sydämellisesti vastaan.

1995 Vekarateatteri vieraili Kaunasissa toistamiseen. Yrjö Kokon satuballadi Pessi ja Illusia hurmasi liettualaiset lämpimällä kuvauksellaan ystävyydestä ja välittämisestä.

1996-2018 – Keravan teatteritalo

Keravan Teatteritalo nousi talkoovoimin Kultasepänkadulle ja avasi ovensa marraskuussa 1996. Hanke rahoitettiin lainalla ja keräyksillä. Keravan Teatteritaloyhdistys oli perustettu saman vuoden maaliskuussa.

Vuoteen 1997 mennessä Vekaran toiminta oli laajentunut jo kahdeksaan näyttämöryhmään ja kahteen taikuriryhmään.

Kesä 1997 on kenties Vekarateatterin merkittävin: vekarat vierailivat Seinäjoen harrastajateatteripäivillä järjestämällä teatterileikkikurssin, ja vekaraohjaajat vastasivat lastenosuuden ohjauksesta Ateneumin Kalevalaisessa tapahtumassa, joka järjestettiin yhteistyössä Suomen Kansallisteatterin kanssa. Lisäksi aloitettiin Vekaran kesäteatterikausi, kaksi viikon mittaista näyttämökurssia, taikurikurssi sekä nukketeatterikurssi.

Kesäteatterikausi on jatkanut taivaltaan ansiokkaasti aina tähän päivään saakka.

Vuonna 1998 Puuskateatterin kannatusyhdistys muutti nimensä Keski-Uudenmaan Teatteriksi (KUT). Vekarat siirtyivät KUT:n huomiin muutamaksi vuodeksi.

Uusi vuosituhat, itsenäinen taival

Täysin itsenäisen taipaleensa Vekarateatteri aloitti vuonna 2000 rekisteröitymällä omaksi yhdistyksekseen. Kymmenvuotisjuhlien yhteydessä järjestettiin näytelmäkirjoituskilpailut yli ja alle 12-vuotiaille. Palkitut tekstit muovattiin esityskuntoon.

2000-luvulla vekaralaisia on nähty eri televisio- ja elokuvatuotannoissa, myös merkittävissä rooleissa. Vekaralaiset ovat vierailleet myös Suomen Kansallisteatterissa.

Vuoden 2018 lopussa Vekarateatteri muutti väliaikaisesti Keravan kartanoon ja sieltä vuotta myöhemmin pysyvämmin Hyyppärän taloon, jossa aiemmin oli toiminut Keravan Opiston käsityöasema. Ennen muuttoa talon sisäpinnat vaativat tosin oikein kunnon remontin. Teatterin henkilökunta ja reippaat talkoolaiset saivat kuin saivatkin joululoman aikana seinät ja lattiat kuntoon ja opetusryhmät pystyivät aloittamaan kevätlukukauden 2019 Hyyppärässä. Pientä puuhaa riittää edelleen, mutta kuten kaikki vanhassa talossa asuvat tai toimivat tietävät, se kuuluu asiaan. Nyt tuntuu siltä, että Vekarateatteri on todella tullut kotiin.

Vuodeksi 2020 suunniteltiin suuria 30-vuotisjuhlia, mutta koronapandemia muutti suunnitelmat. Eduskunnan joululahjaraha juhlavuoden viettämiseen jouduttiin käyttämään tavallisiin toiminnan kuluihin ja ilman sitä tilanne olisikin voinut olla vielä huomattavasti toteutunutta synkempi. Oppilaskadon myötä vapautuneen työajan toiminnanjohtaja käytti kirjoittamalla Vekarateatterin opetussuunnitelman uusiksi niin, että se täytti teatteritaiteen laajan oppimäärän kriteerit. OPS hyväksytettiin Keravan kaupungin opetus- ja kasvatuslautakunnassa vielä vuoden 2020 puolella ja niin Vekarateatteri aloitti vuoden 2021 taiteen perusopetuksen oppilaitoksena.

bottom of page